polar bears, penguins, sudbury ends of the earth science home ends of the earth media menu

Arctic Adventure Exhibitor Marketing Guide


 

Promotionial Ideas (Creating The Polar Buzz!)


Events | Contests | It Was So Cold.. | Test Your Ice Q


Events

Themed Events

Host an Arctic ice-themed event or celebrate International Polar Year with specialty cocktails, out-of-the-ordinary hors d’oeuvres, live entertainment, a preview of the Arctic Adventure exhibit and special screenings of a film that complements the exhibit theme.

Create an ice-themed or polar menu. Dare to be different. Because of the cold, Arctic travelers need a lot of energy to generate body heat so foods that contain high-energy carbohydrates such as pasta, beans and bread are ideal too! Don’t forget the chocolate, nuts, dried fruit and the ice cream – baked Alaska of course!

Speaker Series

Throughout the duration of the exhibition, immerse your audiences in the fascinating accounts of polar science and nature with a “Speaker Series”. Consider polar explorers, biologists, botanists, etc. as well as an environmentalist to discuss climate change and its potential impact on the polar region – and your area. Bring in a speaker in conjunction with your media launch of the exhibition to generate additional visibility for your opening and be sure to have this person do the interview circuit.


Contests

What sound does an iceberg make when it melts?

When an iceberg melts, it makes a fizzling sound. This sound is made when compressed air bubbles trapped in the iceberg pop. The bubbles come from air trapped in snow layers that later become glacial ice. What is this fizzling sound called? Bergie Seltzer, Swizzle Fizzle, Polar Pop, Ice Burp...

Humor helps promote awareness and the fun aspect of the exhibition. Invite audiences to submit their most humorous or imaginative responses. Select a winner for a major prize or give away passes to a special preview of the exhibition. Work with a media partner and develop an on-air promotion and post the results in a prominent place in your facility.

Sample On Air Contest:

ANNOUNCER: What sound does an iceberg make when it melts?

Think you know the answer? Tickle our funny bone...The funniest and most imaginative answers will qualify to attend a special preview of Arctic Adventure – the newest and coolest exhibition coming soon to (insert your facility).

Answer:
The answer is Bergie Seltzer.

Back To Top


It Was So Cold...

How cold was it?

Not surprisingly, the coldest temperatures ever recorded on Earth have been in our polar regions. In North America, the coldest temperature ever recorded was minus 81.4 degress F on February 3, 1947, at Snag in the Yukon. People actually lived there at the time. Their descriptions of how cold it was are fascinating!

  • You could hear dogs barking and voices all the way from a native village over two miles away
  • When the ice cracked on the river, it was like rifle fire
  • When you threw a dish of water into the air, it fell like tiny pellets of ice the size of wheat kernels.
  • When you spit, it hit the ground like a thrown stone.
  • Men moving about the camp left small vapor trails that stayed so long they could see exactly where they had taken each breath as they walked along.
  • Your breath would freeze instantly and fall to the ground with a small tinkling sound like distant glass chimes.

Work with a media partner to develop a promotion around the daily weather report. For the duration of the exhibition, give available temperatures of the Arctic. Invite audiences to experience Arctic Adventure in the comfort of your facility.

Back To Top


Test Your Ice Q

"Test you Ice Q" with these Chill Testing Questions

1. Which bear is the largest?

a) Polar bear

b) Grizzly bear

c) Black bear

Answer: (a): Polar bears are the largest of all bears. Male polar bears may weigh twice as much as a Siberian tiger. Most adult males weigh 400-600 kg (880-1320 lb) and measure 2.5-3.0 m (8 to 10 ft) in length.

2. Why don’t polar bears eat penguins?

a) Their paws are too big to get the wrappers off.

b) They’re too busy drinking Coca-Cola

c) Penguins don’t live near polar bears

Answer: (c): Polar bears live in the Arctic. Penguins live in the Antarctic. They never meet.

3. Name the only animal that migrates from pole-to-pole?

a) Arctic tern

b) Blue whale

c) Leopard seal

Answer: (a) The Arctic tern flies from its Arctic breeding grounds to the Antarctic and back again each year. This 19,000 km (11,400 mile) journey ensures that this bird sees two summers per year and more daylight than any other creature on the planet.

4. The coldest temperature recorded in North America was minus 81.4oF on February 3, 1947, in Snag, Yukon (Arctic). It was so cold...

a) You could hear dogs barking and voices all the way from a native village over two miles away.

b) When you spit, it would hit the ground like a thrown stone.

c) Men moving about the camp left small vapor trails that stayed so long they could see exactly where they had taken each breath as they walked along.

d) All of the above

Answer: (d): All of the above (Actual descriptions from people living there).

5. How many nations have territory in the Arctic? Can you name them?

a) 8

b) 5

c) 1

Answer: (a) Russia, Denmark, Canada, United States, Finland, Sweden, Iceland and Norway.

6. What is an inuksuk?

a) It’s the name of a high school in Iqaluit.

b) It means “something which acts for or performs the function of a person."

c) It is a stone landmark used as a milestone or directional marker by the Inuit of the Canadian Arctic.

d) all of the above

Answer: (d) Inuksuit continue to serve as an Inuit cultural symbol. For example, an inuksuk is shown on the flag and Coat of Arms of the Canadian territory of Nunavut, and the flag of Nunatsiavut. The high school in Iqaluit is named Inuksuk High School after the landmarks.

7. Recently, a Canadian was nominated for a Nobel Prize. Who was it?

a) Stephen Harper

b) Sheila Watt-Cloutier

c) Donna Levesque

Answer: (b) Sheila Watt-Cloutier, OC (born 2 December 1953) is a Canadian Inuit activist. She has been a political representative for Inuit at the regional, national and international levels, most recently as International Chair for Inuit Circumpolar Conference. Watt-Cloutier has worked on a range of social and environmental issues affecting Inuit, and has most recently focused on persistent organic pollutants and global climate change. She has received numerous awards and honors for her work, and has been featured in a number of documentaries and profiled by journalists from all media.

8. On average, how much of an iceberg is visible above the water level?

a) 50%

b) 10%

c) 75%

Answer: (b) 10%

9. When an iceberg melts, it makes a fizzling sound. What is this fizzling sound called?

a) Bergie Seltzer

b) Swizzle Fizzle 

c) Ice Burp

Answer: (a) This sound is made when compressed air bubbles trapped in the iceberg pop. The bubbles come from air trapped in snow layers that later become glacial ice.

Back To Top



 

ends of the earth

 

agilis networks